
We waren allemaal geïntrigeerd toen Soli een paar jaar geleden werd aangekondigd , maar in de weinige producten waar het sindsdien opdook, bleken de implementaties een beetje teleurstellend. Het is niet zo dat de radarchip zijn beloften van aanwezigheidsdetectie, gebarencontrole en slaaptracking niet waarmaakte, maar meer dat die beperkte interacties de manier waarop we onze apparaten bedienen niet fundamenteel veranderden, zoals Google misschien had gehoopt. Maar nu, dankzij een partnerschap onder leiding van de Consumer Technology Association (de handelsorganisatie achter CES), is het misschien eindelijk tijd voor deze radartechnologie om echt van de grond te komen en iets indrukwekkends te doen met behulp van een nieuwe API.
Het project heet Ripple en er zitten een aantal grote namen achter: Google en Ford hebben zich aangemeld als deelnemers, evenals Blumio, een gezondheidstechnologiebedrijf. Aan boord zijn ook de grote halfgeleiderfabrikanten NXP, Infineon en Texas Instruments. Het idee is dat een open radar-API het voor bedrijven gemakkelijker zal maken om producten met deze technologie te ontwerpen en te bouwen. Het kan ook de ontwikkeling van apps van derden aanmoedigen, vooral als we zien dat compatibele hardware op verschillende telefoons verschijnt.
Google is tot nu toe de marktleider als het gaat om radar op mobiel. De Soli-chip verscheen een paar jaar geleden voor het eerst in de Pixel 4 en 4 XL en toonde aan dat dit soort gebarenherkenning op zijn minst werkbaar was. Het wordt ook gebruikt op de tweede generatie Nest Hub voor slaapregistratie. Maar wat denken deze andere bedrijven als het gaat om waar radar voor kan worden gebruikt?
Welnu, er is Blumio , een startup voor gezondheidstechnologie die radar (en schijnbaar de Soli-chip ) gebruikt om de bloeddruk te meten zonder manchet. Het idee is om radar te gebruiken om microscopisch kleine veranderingen aan het huidoppervlak te detecteren. En dan hebben we Ford die radar voor adaptieve cruisecontrol-systemen aanbiedt in sommige van zijn modellen. Automotive radar is ook cruciaal voor het groeiende aantal autonome systemen op moderne auto’s, zoals dodehoekdetectie, noodbesturing en -remmen en zelfrijdende auto’s.
Achter al deze consumententoepassingen zitten de chipmakers. Infineon werkte rechtstreeks samen met Google ATAP om de Soli-chip te maken. Alle drie de chipfabrikanten zijn leiders op de markt voor autoradars.
Dus wat betekent dit voor het Android-ecosysteem? Als we geluk hebben, kunnen we in de toekomst veel meer op radar gebaseerde functies gaan zien. Fabrikanten van apparaten zijn misschien meer bereid om radarhardware op hun telefoons, tablets en horloges te plaatsen, wetende dat ze geen op maat gemaakte software hoeven te ontwerpen om er gebruik van te maken. En programmeurs zouden meer bereid zijn om apps voor radar te schrijven, wetende dat hun software breed toegankelijk zal zijn.
De eerste release van de API is nu live, maar we zullen waarschijnlijk nog een tijdje de vruchten van zijn beschikbaarheid niet zien. Tot die tijd moeten we ons maar tevreden stellen met onze Pixel 4s en Nest Hubs.
Leave a Reply